7-те мита за кариерата и истината за тях

Designed by ijeab / Freepik

В началото на своята кариера всеки от нас чува противоречиви мнения за работата, професиите, кариерата. Знаейки истината за някои от най-разпространените заблуди бихме могли да намалим стреса в процеса на избор на професия, търсене на работа и да поемем управлението на кариерата си в собствените си ръце.

1. Най-квалифицираният кандидат получава работата

Истината: Работата получава този кандидат, който направи най-добро впечатление по време на всички етапи от подбора, не непременно този с най-висока квалификация. Понякога хора с не толкова добра автобиография успяват да убедят работодателя, че те притежават точно тези професионални и лични качества, които той търси. Затова не се обезкуражавайте, ако не се чувствате най-квалифицирания кандидат за работата. По време на интервюто можете да докажете, че сте най-добрия за конкретната позиция.

2. Магистърската степен трябва да е директно свързана с работата/ кариерата

Истината: Не е вярно. Изберете такава магистърска степен, която ви харесва, но се погрижете да придобиете подходящ на вашите професионални цели опит. Не е вярно, че ще получите добра работа, единствено ако имате магистърска степен по икономика, например. Открийте тази област, която ви привлича и тази професия, за която смятате, че притежавате талант и способности, и ще постигнете успех.

3. Първата ми работа след университета ще бъде моята постоянна работа

Истината: Повечето от току-що дипломираните студенти остават на първата си работа от една до три години. Хора, които прекарват целия си живот при един работодател, вече не се срещат често. В съвременната икономика смяната на работата в период от 3 до 5 години не се смята за нещо негативно. Напротив, твърде дългото “застояване” на една и съща позиция, би могло да се изтълкува като знак, че служителят се страхува да поема рискове. Последните изследвания показват, че в съвременното западно общество всеки работещ човек сменя от три до пет професионални области и между 10 и 12 работни места. Всеки млад човек трябва да натрупа опит в различни дейности и да придобие нови и различни умения, за да се развива успешно. Все пак, смяната на работата в периоди по-малки от една година, може да се възприеме като честа и също не е препоръчителна.

4. Моето семейство и приятелите ми ме познават, те могат да ми помогнат в избора на професия

Истината: Вие, а не вашите родители/ близки/ приятели ще живеят с вашия професионален избор. Стремежът да се угоди на околните е грешка и ще ви навреди в бъдеще. Когато става въпрос за избор на специалност в университета или професия, човек се сблъсква с много агресивни и противоречиви мнения за това какво е най-доброто за него. Добре е да обмислите и други гледни точки, но запомнете, че семейството и приятелите ви не са професионалисти в кариерното консултиране. Вие трябва да сте наясно със себе си, със своите способности, цели, стремежи, силни и слаби страни, защото вашата кариера и вашето бъдеще са ваша отговорност.

5. Парите са най-важния фактор, когато става дума за избор на професия

Истината: Не е вярно. Най-важният фактор това е удовлетворението от работата. Тъй като по-голямата част от времето ви ще е свързано с работата, далеч от семейството, приятелите и любимите занимания – удовлетворението от работата би трябвало да бъде един от първите приоритети. Качеството на работа означава качество на живот. Конфуций е казал “Избери си работа, която да обичаш и повече няма да се налага да работиш нито ден.”

6. Повече образование – повече стойност на пазара на труда

Истината: Да – квалификацията е важна, но да си завършил няколко магистратури не означава непременно, че ще получиш точно тази работа, към която се стремиш. Това, което е от значение е правилната комбинация от образование, професионален опит, способности и мотивация, съчетани с умението да “продаваш” своите лични качества и квалификация в процеса на търсене на работа. Успехът е гарантиран, когато професионалните цели съвпадат с професионална подготовка, подходящ опит и лични качества.

7. Компанията ще се погрижи за моята кариера и за мен

Истината: Може би истина през 50-те години на миналия век, но не и днес. Съвременните изследвания показват, че днес шансът човек да загуби работата си поне веднъж в живота си е 1 към 3. В ерата на съкращенията, правилото е “Управлявай сам своята кариера!”. Всеки от нас сам е отговорен за обучението си и развитието на своята кариера. Дори човек да върши отлично работата си за компанията, не всяка компания може да гарантира своето собствено бъдеще. Затова дръжте бъдещето в своите ръце като откривате и развивате своите способности.

Рада Йосифова
Консултант Човешки ресурси

Comments are closed.