Криза на целите

Все по-често успешни професионалисти и предприемачи споделят, че имат желанието просто да захвърлят всичко. Причината е, че достигайки определена позиция или етап в кариерата си, много хора преживяват криза на целите – моментът, в който на човек му се струва, че няма накъде да се развива и какво повече да извлече от настоящата ситуация. Това състояние се характеризира с постоянно чувство на умора, неспособност да се поставят нови цели, трудност в намирането на баланс между личния и професионалния живот и липса на удоволствие от работата. Кризата на целите е едно от най-сложните изпитания, през които преминава работещият човек, достигнал определена професионална цел, но все още не намерил следваща. Той се чувства като хванат в капан, независимо че кариерата му се развива добре или има работа, за която мнозина мечтаят.

В много аспекти кариерата прилича на развитието на една връзка. След като очарованието си е отишло, след като меденият месец е свършил, твърде лесно могат да те завладеят скуката и неудовлетворението, освен ако не полагаш постоянни усилия непрекъснато да развиваш връзката си, превръщайки я в нещо ново и вълнуващо.

Причината за настъпването на криза на целите често се дължи на неумението на човек да опознае себе си още в ранна възраст и да направи правилен професионален избор. Обикновено влиянието на социалната среда е толкова силно, че принуждава хората да избират социално приемлива роля – на юрист, на лекар, на инженер. За съжаление, в повечето случаи те не се вглеждат и вслушват в себе си и не се насочват към професия, която им носи удоволствие. Рано или късно това става причина за разочарование и неудовлетворение.

Много хора преживяват криза на целите, но много малко от тях се решават да предприемат нещо за излизане от нея. Повечето живеят в дискомфорт, докато натрупаното напрежение доведе до истински срив – човек се разболява или се стига до сериозни проблеми в семейството.

Един от възможните начини за справяне с такава криза е смяната на ориентацията – насочване на енергията в дейности, които носят не само добро заплащане или кариерно развитие, но и удоволствие. Известни са много истории за хора, постигнали успех в качествено нова сфера на дейност, превръщайки хобито си в професия, и по този начин – работата – в забавление.

Много често обаче, радикално нова посока в живота е икономически рискована или практически невъзможна. В този случай трябва да се потърси нов смисъл или ново предизвикателство в настоящата работа. Понякога е достатъчно да се смени фокуса на интерес, например ангажиране с нови дейности или нови проекти, извън стереотипа и рутинните задължения на настоящата позиция. Основното е да се търсят такива дейности, които носят удоволствие.

Трудно е да се обясни защо една дейност е силно мотивираща и удовлетворяваща за човека, а друга не е. Безспорно е едно – най-щастливите моменти в живота на човек са свързани с удовлетворението от добре свършената работа, довела до достигането на мечтана цел.

Как да преодолеем кризата на целите и да върнем удовлетворението от работата? Ето няколко въпроса, отговорите на които ще ни помогнат да си създадем по-ясна представа какви са нашите желания и какво ни мотивира:

  • Какъв е моят темперамент?
  • Какво обичам да правя?
  • Какви са моите приоритети?
  • Какви са моите силни и слаби страни?
  • Какво наистина има значение за мен?
  • Какво в настоящата ми работа ме удовлетворява и какво ми тежи?
  • Какво в настоящата ми работа мога да променя, така че да получавам повече удоволствие от работата?

Единствено самопознанието и разбирането за това, което ни ангажира в работата и ни носи удоволствие и радост, ще ни помогне да намерим в нея нови предизвикателства и ще ни даде нова перспектива за професионално развитие.

Рада Йосифова,
Консултант Човешки ресурси

Comments are closed.