Често задавани въпроси

Четене и разбиране на вашия МАРР

При MAPP няма добре и зле. Мотивационните нива от 1 до 5 се базират на измерването на 72 професионално значими качества според нашите изследвания. Под номер 1 се намират нещата, които Ви доставят удоволствие и със сигурност трябва да вършите в своята работа, а под номер 5 – нещата, които искате да избегнете, неприятните за Вас дейности. Ако нямате нито един номер 1 или 5, това означава, че сте по-балансирана личност. Т.е. можете да правите по малко от всичко, но не е необходимо да правите нещо конкретно. Това е показател за гъвкавост.

Не особено. В по-голямата си част вашата мотивация остава една и съща. Но все пак интензивността на някои от аспектите й може да се промени малко с течение на времето. Това може да се види само в Личностната Оценка, където се намират всички фактори номер 1, 2 и т.н., подредени в зависимост от стойността си във всяка група.

MAPP измерва мотивацията с помощта на скала от 1 до 5. Всяко число описва определено мотивационно ниво – под номер 1 са фактори, които изключително много Ви мотивират в една длъжност, а под номер 5 – фактори, които не Ви мотивират.

Първите десет професионални области са просто това – области. Това означава, че е добре да се насочите към кариера в тези сфери. Например, ако списъкът ви включва Право и други, свързани с това длъжности, може да се насочите към професията на полицай, съдия, адвокат и т.н. Първо помислете върху общата област с концентрирани в нея различни длъжности, и след това се насочете към по-конкретни професии, към които е възможно да проявите интерес.

Търговско управление е термин, използван за специфични придобити умения. Компютърната индустрия е също специфичен вид търговия. Вашият списък ще ви покаже дали имате мотивацията да бъдете компютърен програмист, уеб дизайнер или друг вид специалист в областта на информационните технологии.

Трябва да си зададете въпроса какво е това, което не само харесвате в музиката, но и бихте приложили в своята кариера. Ако слушането на музика ви носи удоволствие, това не означава непременно, че сте родени да се занимавате точно с това. Затова, когато разглеждате мотивационните си нива, постарайте се да мислите за чертите, които предпочитате в контекста на правенето на кариера.

Хвърлете поглед върху останалите изброени професионални области и чертите в рамките на Вашия MAPP. Длъжност като тази на шофьор би означавала, че Вие обичате да помагате на останалите и да им осигурявате добро обслужване. Не е задължително да означава, че трябва да си изкарвате прехраната, работейки като таксиметров шофьор.Това просто подсказва, че сте мотивирани да го правите и то Ви доставя удоволствие. Може да пътувате по света и да се срещате с много нови и интересни хора – забелязвате ли приликата между професиите? Разгледайте чертите, включени в първите 10 професионални области, и помислете за по-конкретни професии, към които проявявате интерес.

За съжаление такъв вариант не съществува. Дори ако харесвате всички изброени задачи, пак трябва да изберете една, която предпочитате да правите повече от останалите. Пробвайте този метод… Ако можете да направите всичките 3, в каква последователност ще изберете да ги извършите, като предположим, че сложите на първо място тази, която харесвате най-много.

International Assessment Network е организация със седалище в Минеаполис, Минесота, чието призвание е да предлага на хора и компании методики с цел подпомагането им при търсенето на професионално удовлетворение и задържането на една длъжност.Тези методики помагат на корпорациите да наемат и задържат служители, да повишават продуктивността чрез изпитването на удовлетворение от работата. IAN предлага мотивационна оценка, наречена MAPP, която непрекъснато се разширява и усъвършенства. Тази оценка се използва успешно повече от 40 години и ролята й нараства чрез приложението на водещи висококачествени технологии.

MAPP означава Мотивационна Оценка на Личностния Потенциал. Този метод се базира на мотивацията и целта му е да помогне на хората да определят с точност към кои области да насочат потенциала си при избора на кариера и вземането на жизненоважни решения, които са в синхрон с тяхната вътрешна мотивация. Факт е, че ако харесваш това, с което се занимаваш, ще го чувстваш повече като хоби, отколкото като работа.

Тестът MAPP е цялостна компютърна система за оценка, която измерва потенциала и мотивацията на човека във връзка с определени професионални области, и описва неговия темперамент, пригодност, професионални интереси и предпочитан стил на учене. Технологията МАРР класифицира, кодира и идентифицира всеки вид длъжност и всеки тип човек.

IAN, както и редица психолози, са провели изследване на Валидността и Надеждността, публикувани онлайн. Ние постоянно оценяваме и сравняваме нашия метод, за да сме сигурни, че ви предлагаме полезна и валидна информация.

Валидността е свързана с темата. Изследванията на Валидността се извършват, за да се измери дали даден инструмент наистина тества това, което твърди, че ще подложи на тестване. Напр. IAN заявява, че МАРР ще ви предложи информация за силните страни на един човек, и наистина го прави.

Надеждността е свързана с получения резултат. Изследванията на Надеждността измерват дали получавате един и същ резултат при едни и същи обстоятелства всеки път на извършване на теста. С течение на времето по-големият брой проучвания ще засилят резултатите от надеждността.

Попълването на оценката отнема около 20 минути.

Да. Просто се върнете по което и да е време и влезте обратно в теста чрез своя e-mail адрес и парола. Системата ще ви разпознае и ще ви позволи да продължите от мястото, до което сте стигнали.

Има 71 въпроса за предпочитания с три възможности, в които избирате задачата, която предпочитате да правите в най-голяма степен и тази, която предпочитате да правите в най-малка степен, като оставяте третата непопълнена. Наричат се предпочитани отговори, тъй като няма правилен или грешен отговор.

Препоръчваме MAPP за хора над 13-годишна възраст. Този метод може да се ползва от хора във всякаква фаза от техния живот, независимо дали те избират училищен курс, активно развиват кариерата си или планират пенсионните си години.